Stichting Houtzagerij Nooit Gedacht

Help ons mee om stoomhoutzagerij Nooit Gedacht te behouden voor de toekomst!

Missie en visie

Het Nooit Gedacht complex is een uniek, gaaf en zeldzaam monument voor Noord Nederland vanwege haar hoge mate van authenticiteit en compleetheid. Het is een prachtig voorbeeld van industrie in de veenkoloniën in de negentiende eeuw in de vorm van een houtzaagmolen met onderbouw op stiepen, machine en ketelhuis, zaagloods en schuren en bijbehorende inventaris, waarvan het grootste deel van de machines nog aanwezig is.

De houtzagerij is niet alleen een prachtig plaatje maar vertegenwoordigt veel meer. In een veranderende wereld is het niet alleen een baken en een schatkamer die onze geschiedenis bewaart. Het is een monument dat de vitaliteit van het dorp en gemeente waarborgt op het gebied van cultuur, toerisme, erfgoed en duurzaamheid. Maar bovenal staat het ook midden in de gemeenschap en vervult een verbindende rol.

Het complex is als zodanig van belang:

  • Vanwege de compleetheid van het productieproces dat aan de verschillende gebouwen valt af te lezen, met inbegrip van de bijbehorende inventaris van de machines, machineonderdelen en gereedschappen.
  • Vanwege het architectonische concept van de houtzagerij, de zorgvuldige detaillering en de compleetheid als architectuurhistorisch monument van bedrijf en techniek.
  • Vanwege de zeldzaamheid, compleetheid en inventaris in relatie tot de weinige houtzagerijen, die nog elders in Nederland te vinden zijn zoals de houtzagerijen in Groenlo en Delden. Vergeleken hiermee is ‘Nooit Gedacht’ ouder en bezit het een ouder machinepark. Het zaagraam uit 1875 is vermoedelijk het laatst overgebleven exemplaar van dit type in Nederland.
  • Vanwege haar betekenis voor de sociaaleconomische geschiedenis van Oude, Nieuwe en Boven Pekela alsmede in het bijzonder voor de geschiedenis van de houtbewerkingindustrie in de negentiende eeuw in Oost-Groningen, maar ook voor heel Nederland

 Doelstelling 

De stichting heeft als doelstelling, restauratie van het ‘Nooit Gedacht’ complex en de houtzagerij als werkend industrieel monument te exploiteren en te onderhouden om zo dit unieke complex voor de toekomst bewaren. Alle activiteiten dienen het doel van de stichting en alle middelen zijn dan ook gericht op het realiseren van dat doel.E-mailen
Bellen
Info